GİDEN PERSONEL EĞİTİM ALMA – ERASMUS+

GENEL BİLGİGİTMEDEN ÖNCEDÖNDÜKTEN SONRA

EĞİTİM ALMA HAREKETLİLİĞİ

Personel eğitim alma hareketliliği, Türkiye’de ECHE sahibi bir yükseköğretim kurumunda istihdam edilmiş herhangi bir personelin, program ülkelerinden birinde eğitim almasına imkân sağlayan faaliyet alanıdır. Bu faaliyet kapsamında kişinin mevcut işi ile ilgili konularda sahip olduğu becerileri geliştirmek üzere çeşitli eğitimler (işbaşı eğitimleri, gözlem süreçleri gibi) alması mümkündür. Konferans katılımları ise faaliyet kapsamında desteklenememektedir.

Eğitim almak üzere gidilecek işletme yurtdışında bir eğitim merkezi, araştırma merkezi, yükseköğretim kurumu ya da işletme tanımına uyan diğer bir kuruluş olabilir. Bu çerçevede, uygun bir işletmeden kastedilen büyüklükleri, yasal statüleri ve faaliyet gösterdikleri ekonomik sektör ne olursa olsun, özel veya kamuya ait her tür kurum/kuruluş ile sosyal ekonomi dâhil her tür ekonomik faaliyette bulunan girişimdir.

Eğitim alma hareketliliği faaliyetinde, eğitim süresi en az 2 (iki) gün olarak belirlenmiştir. Eğitim alma hareketliliği süresinin gerekçesiz olarak 2 günün altında olması durumunda Erasmus hibesi verilmez. Ödeme en fazla 3 gün eğitim + 2 gün yol şeklinde yapılacaktır.

Hibe Ödemeleri: Eğitim alma hareketliliğinden faydalanan yükseköğretim kurumu personelinin hak ettiği hibenin hesaplanması personelin kendi yükseköğretim kurumu tarafından, Merkez tarafından belirlenen hibe hesaplama kuralları çerçevesinde yapılır. Eğitim alma hareketliliğinden faydalanan personele verilen hibe katkı niteliğinde olup; yurtdışında geçirilen döneme ilişkin masrafların tamamını karşılamaya yönelik değildir. Eğitim alma hareketliliğinden faydalanan personele verilen harcırah dışında, kalınacak yer, yeme içme masrafları, iletişim giderleri ve yerel seyahat giderleri için ayrı ödeme yapılmaz.

Eğitim faaliyetinde bulunulmayan günler için hibe ödemesi yapılmaz.

Personelin Faaliyetten hibesiz olarak faydalanma imkanı vardır.

Seyahat edilen günlerin dışında, eğitim alma hareketliliğinden faydalanan personele günlük hibe ödemesi yapılabilmesi için personelin bahsi geçen günde tam gün ya da tam güne yakın faaliyette bulunduğu is planında görülmeli ya da katılım sertifikası ile belgelendirilmelidir.

Hibe ve seyahat desteği tutarları, her proje yılı için ilgili ilan metninde belirtilmektedir. 

 

PERSONEL EĞİTİM ALMA HAREKETLİLİĞİNE GİTMEDEN ÖNCE YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLER

– Görevlendirme yazınız için bağlı olduğunuz birime başvurunuz. 

Belgelerin teslim işlemleri için randevu almanız rica olunur. 

1- Davet Mektubu

  • Davet eden kurumca imzalanmış olmalıdır.
  • Üzerinde yazılı tarihler personelin yurtdışında olduğu tarihleri kapsamalıdır.

2- STAFF MOBILITY FOR TRAINING MOBILITY AGREEMENT

    ERASMUS+ HAREKETLİLİK ANLAŞMASI 

  • Davet eden kurumca imzalanmış ve mühürlü olmalıdır.
  • Faaliyette bulunulacak tarihler net bir şekilde belirtilmelidir.
  • Egitim alma faaliyeti gerçeklestirilecek olan günlerde çalismanin konusu “Training on …………” seklinde belirtilmelidir. Ögretim elemani alani ile ilgili prezentasyon, seminer, panel, konferans yada workshop’a katilabilir.
  • “Visit”, “Library Visit”, “Research in Library”, “Cultural Visit”, “Meeting” ve “Observation” etkinlikleri için ise hibe ödenmemektedir.

3- Euro Hesap Cüzdanı Fotokopisi

  • Herhangi bir Ziraat Bankası Şubesi’nde vadesiz Euro hesabı açtırınız.
  • Farklı bankalarda hesap açılması, hibeden havale masrafı düşülmesine neden olacaktır.

4- Seyahat Bileti Fotokopisi

  • Ödenecek ücretin hesaplanabilmesi için seyahat bileti veya rezervasyon belgesinin üzerinde mutlaka uçuş ücretinin görünmesi gerekmektedir.

5- Yurtdışı Görevlendirme

  • Görevlendirme belgesinde, ne maksatla gönderileceği bölümünde, hareketliliğin Erasmus kapsamında olduğu belirtilmelidir.
  • Görev süresi, yurtdışında kalınan süreyi kapsamalıdır.
  • Hareketliliğin yolluklu-yevmiyeli olduğu belirtilmelidir.
  • Masrafların nereden karşılanacağı bölümüne; “kurum dışından(Erasmus)” yazılmalıdır.

6- Erasmus Eğitim Alma Hareketliliği Sözleşmesi

Randevu esnasında koordinatörlüğümüzde doldurulacaktır. 

  • Ders alma süresi ve saati, hareketliliğin başlangıç ve bitiş tarihleri diğer belgelerle tutarlı olmalıdır.
  • Ulusal ajans tarafından, üniversitemize tahsis edilen ödenek üniversitemizin hesabına aktarılmışsa alacağınız toplam hibenin %80’lik kısmı gitmeden önce hesabınıza yatırılır. Aksi takdirde Ulusal Ajans’tan ödenek aktarımı yapıldıktan sonra tüm ödeme hesabınıza aktarılır.
  • Belgeleri, Rektörlük Dış İlişkiler Koordinatörlüğü’ne hareket tarihinizden en az 10 işgünü önce teslim ediniz. Belge teslimi için randevu almanız rica olunur. 

PERSONEL EĞİTİM ALMA HAREKETLİLİĞİ DÖNÜŞÜNDE YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLER

  • Yurtdışından dönüşünüzden itibaren 1 (bir) hafta içinde aşağıda kayıtlı belgeleri teslim ediniz.

1-    Seyahat giderlerini gösteren belgeler (Kullanılan bilet/biletlerin orijinali, uçuş kartlarının orijinalleri (boarding card), fatura gibi ilgili ödeme belgelerinin orijinalleri)

2-    Katılım Sertifikası/Certificate of Attendance (Önceden anlaşmaya varılan “STAFF MOBILITY FOR TRAINING MOBILITY AGREEMENT” nın tamamlandığını belirten ve karşı kurumda kalınan süreyi teyit eden planda belirtilen tarihleri gösteren imzalı ve mühürlü resmi belge.) Katılım Sertifikası ile seyahat belgeleri üzerindeki tarihleri tutarlı olması gerekmektedir.

3-    AB Anketi (Katılımcı, yurtdışında gerçekleştirdiği hareketlilik sonrasında, anketi doldurması için kendisine gönderilen daveti almasını izleyen 30 takvim günü içerisinde, çevrim içi AB Anketini doldurup teslim eder. Çevrim içi AB Anketini doldurup teslim etmeyen katılımcılardan aldıkları mali desteğin kısmen veya tamamen geri ödemesi gerekebilecektir.)

  • %20’lik miktar AB Anketinin tesliminden sonra en geç 45 gün içinde hesaba havale edilir.