KESİNLEŞMİŞ ERASMUS BÜTÇEMİZ HAKKINDA DUYURU (05.01.2022)

Yayınlanma Tarihi: 05-01-2022

Değerli Öğrencilerimiz,

Türkiye Ulusal Ajansı tarafından kesinleşmiş bütçe tutarımız açıklanmış ve 2021 proje dönemi nihai hibe dağıtım sonuçlarına göre, Üniversitemize tahsis edilen bütçede artış gerçekleşmiştir.

Bu artış kapsamında, Dış İlişkiler Koordinatörlüğü internet sayfasında “Erasmus Duyuruları” başlığı altında Erasmus Öğrenim Hareketliliği Yerleştirme işlemine ilişkin olarak yayımlanmış olan son duyurudaki (14.10.2021 tarihli) listede “hibeli-yeşil renkli” olarak yer alan ve 3 ay için hibelendirildiği belirtilmiş öğrencilerimiz, yeni kararla üst sınır olarak 4 ay için hibelendirileceklerdir. Mevcut bütçe ve koşullar çerçevesinde, bunun dışında bir ek hibelendirme ya da “hibesiz” öğrencilerin durumunun “hibeli”ye çevrilmesi mümkün görünmemektedir.

Erasmus Staj Hareketliliği yerleştirme sonuçlarında ise mevcut durumda herhangi bir değişiklik olmayıp, lisans ve lisanüstü öğrencileri için ayrı ayrı hazırlanmış (28.09.2021 tarihli) listelerde “hibeli-yeşil renkli” olarak yer alan öğrenciler, daha önce duyurulduğu gibi, staj süreleri daha uzun olsa bile, üst sınır olarak 2 ay için hibelendirileceklerdir.

Türkiye Ulusal Ajansı’nın internet sitesinde yer alan açıklamada üniversitemiz için “öngörülen“ öğrenci sayıları (öğrenim ve staj) ilan edilmiştir; ancak bu sayılar tahminî olup; hesaplamayı kolaylaştırıcı bir yöntem olarak ortalama bir hareketlilik süresi ve ortalama bir aylık hibe ödemesi tutarı baz alınarak ortaya çıkmış sayılardır. Söz konusu hesaplama kesinlik ifade etmemektedir. Kesinlik taşıyan üniversitemize tahsis edilen bütçe tutarıdır. Koordinatörlüğümüzün sayfasında yer alan Erasmus Öğrenim ve Staj Hareketliliği yerleştirme listelerinde hibeli olarak yer alan öğrencilerimizin sayısının, Türkiye Ulusal Ajansı’nın ilgili duyurusunda üniversitemiz için belirtilmiş  “öngörülen“ öğrenci sayılarından daha yüksek olduğu görülebilir. Ayrıca, Erasmus Öğrenim Hareketliliği yerleştirme listesine göre hibeli olarak seçilmiş öğrencilerimizin ağırlıklı bir kısmının, aylık hibe ödemesi tutarı 600 Euro olan en üst ülke grubunda bulunan üniversitelere yerleştirilmiş olduğu gerçeği de dikkate alınması gereken ve öğrencilere yapılan hibe ödemesi tutarlarını artıran bir faktördür. Bu koşullar çerçevesinde, Erasmus Öğrenim ve Staj Hareketliliği yerleştirme listelerinde hibeli olarak yer alan öğrencilerimize yukarıda ifade edilen süreler ve gidecekleri ülkeye ait aylık Erasmus tutarı üstünden gerçekleştirilecek hibe ödemesi tutarları hesaplandığında ortaya çıkan toplam tutarlar, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından açıklanmış kesin bütçe tutarının Öğrenim ve Staj Hareketliliğine yönelik alt kalemlerinde belirtilen ve tahsis edilmiş tutarları da aşmaktadır.  Erasmus bütçemiz çerçevesinde, öğrenim ve staj hareketliliğine yönelik olmayan mali kaynaklar da Koordinatörlüğümüz tarafından devreye alınmış ve bu kaynaklar öğrenim ve staj hareketliğine yönlendirilerek söz konusu tutar aşımına karşı önlem alınmıştır.

Üniversitemiz ile Ulusal Ajans arasında sözleşme imzalanmış olup, Erasmus bütçemizin Ocak 2022’de hesabımıza aktarılmış olması beklenmektedir. Öğrencilerimize hibe ödemeleri ancak bütçemiz aktarıldıktan sonra gerçekleştirilebilecektir. Koordinatörlüğümüzün internet sayfasında yer alan oryantasyon sunumunda (checklist) belirtilen Erasmus dosya açma belgelerini tamamlamış ve randevu alarak ofisimizde Erasmus sözleşmesini imzalamış öğrencilerimizin hibe ödemeleri 20 iş günü içinde tamamlanmaktadır.

Öğrencilerimizin bu duyuruyu, yine internet sayfamızda “Erasmus Duyuruları” başlığı altında yer alan (28.09.2021 ve 14.10.2021 tarihli) diğer duyurularımız ve söz konusu duyuruların duyurulma tarihlerini gözeterek, başvuru sürecinden bu yana gerçekleşen gelişmeler bağlamında dikkate almaları gerektiğini belirtmek isteriz.

 

Öğrencilerimizin, Covid-19 pandemisinin seyrine bağlı olarak yerleştirildikleri üniversitelerin gerçekleştireceği bilgilendirmeleri ve ilgili ülke makamlarının alacağı kararları göz önünde bulundurarak hareket etmeleri yararlarına olacaktır. Öğrencilerimizin, mağduriyet yaşamamak adına; uçak bileti, konaklama gibi harcamalar konusunda aceleci davranmamaları, söz konusu harcamaları planlanan yurtdışına çıkış tarihi yaklaşırken vize başvuru süreçlerinin nasıl ilerlediğini de gözeterek gerçekleştirmeleri ve mümkünse harcamalarını (uçak bileti, sigorta, konaklama vb. ödemesi) olası bir aksilik durumunda iadesi alınabilir nitelikte olduklarından emin olarak gerçekleştirmelerinin önem taşıdığını da vurgulamak isteriz.

 

Sağlık ve başarı dileklerimizle…

Dış İlişkiler Koordinatörlüğü