ERASMUS ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ
Socrates II Döneminde “Öğrenci Değişimi” faaliyeti olarak isimlendirilen bu faaliyet, 2007-2013 yılları arasında Hayatboyu Öğrenme Programı kapsamında “Öğrenci Öğrenim Hareketliliği” ve 20214-2020 yılları arasında da Erasmus+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliği faaliyeti olarak devam etmiştir. 2021-2027 yılları arasında program bu isimle devam edecektir.
Erasmus+ Programı, Avrupa Birliği tarafından desteklenen bir değişim programıdır. Avrupa Birliği ülkeleri ile Türkiye’deki yükseköğretim kurumları arasında kısa süreli öğrenci ve personel değişimi ile yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencinin yurt dışındaki bir işletmede ya da organizasyonda mesleki eğitim alma / çalışma deneyimi kazanmasını sağlamayı amaçlamaktadır.
Coğrafi olarak, Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin yanı sıra Norveç, İzlanda, Lihtenştayn, Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Türkiye’yi de kapsayan bir programdır.
Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği kurumlararası anlaşmalar dahilinde yapılabilmektedir. Öğrenim Hareketliliği yalnızca birbiri ile anlaşması olan kurumlar arasında gerçekleştirilebilmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ya da başka ülkelerin vatandaşı olmakla beraber Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde örgün eğitim/ikinci öğretim kademelerinin herhangi birinde (önlisans, lisans veya lisansüstü) bir yükseköğretim programına kayıtlı, tam zamanlı öğrenci olmalıdır.
Tam zamanlı öğrenci, değişimden yararlandığı dönemde 30 AKTS ders yükü olan öğrencidir.
Alttan dersinin kalmış olması, okulu uzatmış olması ya da disiplin cezası olması gibi durumlar öğrencinin Erasmus+ Öğrenim/Staj Faaliyetine başvurmasına engel teşkil etmez.
Erasmus Öğrenim & Staj Hareketliliğine başvuru yapacak Önlisans/Lisans Öğrencileri için akademik başarı ortalaması en az 2.20/4.00 (58/100) olmalıdır.
Yüksek Lisans ve doktora öğrencileri için ise akademik başarı ortalaması en az 2.50/4.00 (65/100) olmalıdır.
Öğrencinin seçilmesi halinde, hareketlilikten faydalanacağı dönem itibariyle kümülatif not ortalamasının en az 1.80/4.00 (48,66/100) olması gerekmektedir. Aksi takdirde hareketlilikten faydalanamayacaktır.
Hazırlık sınıfında okuyan öğrenciler başvuru yapamaz.
Her öğrenci Erasmus+ Programı kapsamında bulunduğu her öğrenim kademesinde (lisans, yükseklisans, doktora) daha önce yararlandığı faaliyet süresi dahil hibeli veya hibesiz en fazla toplam 12 ay öğrenim ve/veya staj hareketliliğinden yararlanabilir.
Her öğrenim kademesinde Erasmus+ Öğrenim Hareketliliğinden minimum 2 ay maksimum 12 ay; Erasmus+ Staj Hareketliliğinden minimum 2 ay maksimum 12 ay faydalanılabilinir (staj hareketliliğinde öğrencinin toplam staj süresi daha uzun olsa bile 60 gün hibe verilmektedir)
Alacağınız hibe dışında size harcamalarınız için (konaklama, sigorta, pasaport/vize ücretleri) ödeme yapılmaz.
Hibenin ilk etapta maksimum %70’i ödenir. Ulusal Ajans tarafından bütçemiz aktarıldıktan sonra ödemeler gerçekleştirilebilir.
Kalan %30, değişim tamamlandıktan sonra dönüş belgelerinin eksiksiz olarak Ofis’e teslim edilmesinden sonra ödenir. 2/3 başarı sağlamayan öğrenciye kalan %30 ödeme kesinlikle yapılmaz.
Akademik Durum, Ders Kaydı ve Akademik Ücretler
Öğrencinin Türkiye’deki yükseköğretim kurumunda alması gereken derslere karşılık, gideceği kurumda eşdeğer gelen dersler belirlenir ve alınan derslerin tanınırlığı öğrenci, öğrencinin kendi kurumu ve gideceği kurum arasında değişim dönemi öncesinde imzalanan Öğrenim Anlaşması (Learning Agreement) ile kayıt ve güvence altına alınır. Ders isimlerinin ve içeriklerinin bire bir aynı olması beklenmez, ders içeriklerinin yüksek düzeyde benzeşmesi yeterlidir. Kurumların yetkilileri ve gidecek öğrenci tarafından atılması gereken imzaların tamamlanmış olduğu bir Öğrenim Anlaşmasında yer alan derslerin tanınacağı yükseköğretim kurumunun Erasmus Üniversite Beyannamesi başvurusu sırasında taahhüt edilmiştir ve aykırı hareket edilmesi halinde Merkez durumu Avrupa Komisyonu’na rapor etmekle yükümlüdür ve bu, kurumun Beyannamesi’nin iptal edilmesi ile neticelenebilir.
Ders seçimi yapılırken 1 dönem için 30, 1 yıl için 60 AKTS kredisi hedeflenmelidir. Öğrencinin, aldığı derslerin kredisinin 2/3’ü oranında kredi toplaması başarı hedefi olarak gözetilir. Başarılı sayılan öğrenciler, Türkiye’ye döndüklerinde eğitimlerinin yurt dışında geçirdikleri dönem(ler)ini Türkiye’de geçirmiş gibi sayılacaktır. Başarısız sayılan öğrenciler, eğitimlerine Erasmus öğrencisi olmadan evvel kaldıkları yerden devam edeceklerdir, ancak başarılı oldukları derslerin kredi toplamı karşılığı kadar derslerden muaf olurlar.
Erasmus öğrencileri Türkiye’de öğrencisi oldukları üniversiteye kayıtlarını yaptırırlar, yurt dışında geçirecekleri süre için öğrencilerin kayıt dondurması söz konusu değildir. Kayıt ve harç ücretleri öğrencilerin kayıtlı oldukları kendi kurumlarına yatırılır, gidilecek kuruma herhangi bir kayıt veya harç ücreti ödenmez. Ancak gidilecek kurum, kendi öğrencilerinden talep ettiği kayıt ve harç ücreti harici küçük meblağlı ödemeleri Erasmus öğrencilerinden de talep edebilir. Bu çeşit ödemelere örnek spor tesisleri abonelik ücreti, ulaşım ücreti olabilir.
2023 HİBE TUTARLARI |
||
Hayat Pahalılığına Göre Ülke Türleri | Hareketlilikte Misafir Olunan Ülkeler | Aylık Hibe Öğrenim (Avro)** |
1. ve 2. Grup Program Ülkeleri | Birleşik Krallık, Danimarka, Finlandiya, İrlanda, İsveç, İzlanda, Lihtenştayn, Lüksemburg, Norveç, Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Güney Kıbrıs, Hollanda, İspanya, İtalya, Malta, Portekiz, Yunanistan | 600 |
3. Grup Program Ülkeleri | Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hırvatistan, Letonya, Litvanya, Macaristan, Makedonya, Polonya, Romanya, Slovakya, Sırbistan, Slovenya, Türkiye | 450 |
2024 HİBE TUTARLARI |
Hayat Pahalılığına Göre Ülke Türleri |
Hareketlilikte Misafir Olunan Ülkeler | 2024 Projesi
Aylık Öğrenim Hibesi (Avro) |
1. ve 2. Grup Program Ülkeleri |
Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, İrlanda, İsveç, İzlanda, Letonya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Norveç, Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Güney Kıbrıs, Hollanda, İspanya, İtalya, Malta, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan |
600 |
3. Grup Program Ülkeleri | Bulgaristan, Hırvatistan, Litvanya, Macaristan, Makedonya, Polonya, Romanya, Sırbistan |
450 |