ERASMUS+ K131


Program TanıtımıGiden Öğrenci HareketliliğiGelen Öğrenci HareketliliğiErasmus+ K131 Personel HareketliliğiErasmus+ K131 AnlaşmalarıErasmus+ K131 SunumlarıErasmus+ K131 DuyurularıErasmus+ K131 SSS

Erasmus+ KA131 Projesi – Program Tanıtımı

Erasmus+ KA131, Avrupa Birliği’nin 2021–2027 dönemine ait Erasmus+ Programı kapsamında yürütülen ve program ülkeleri arasında yükseköğretim öğrenci ve personel hareketliliğini destekleyen bir alt faaliyettir. KA131 projesi, yükseköğretim kurumlarına verilen hibe yoluyla öğrenci öğrenim ve staj hareketliliği ile akademik ve idari personel hareketliliği faaliyetlerinin gerçekleştirilmesini amaçlar.

KA131 projeleri, her yıl Avrupa Komisyonu ve Türkiye’de Ulusal Ajans (Türkiye Ulusal Ajansı) tarafından açılan çağrılarla oluşturulur. Üniversiteler başvurularını kurumsal düzeyde yapar ve uygun bulunan yükseköğretim kurumlarına belirli bir bütçe tahsis edilir. Hareketlilikler bu bütçe kapsamında yürütülür.

KA131, aynı zamanda dijitalleşme, kapsayıcılık, çevresel sürdürülebilirlik ve aktif vatandaşlık gibi öncelikleri de destekler. Üniversiteler, bu çerçevede hareketlilik faaliyetlerini daha kapsayıcı ve kaliteli hale getirmeyi taahhüt eder.

ERASMUS+ PROGRAMI

ERASMUS+ PROGRAMI NEDİR?

Erasmus+ 2021-2027 yılları arasında uygulanan eğitim, gençlik ve spor alanlarını kapsayan Avrupa Birliğinin hibe programıdır. Erasmus+ Programı ile kişilere, yaş ve eğitim geçmişlerine bakılmaksızın yeni beceriler kazandırılması, onların kişisel gelişimlerinin güçlendirilmesi ve istihdam olanaklarının artırılması amaçlanmaktadır.

ERASMUS+ PROGRAMI NE DEĞİLDİR?

Erasmus programı bir “yabancı dil öğrenme programı” değildir.

Erasmus programı tam anlamıyla bir “burs” programı değildir.

Erasmus programı bir “diploma” programı değildir.

Erasmus programı bir ” araştırma ” programı değildir.

ERASMUS+: AVANTAJLAR ve FIRSATLAR

Esneklik: Günümüz dünyasında esnekliğin özellikle iş yaşamında ne denli önemli bir yer tuttuğu göz önünde bulundurulduğunda, eğitim ve öğrenim yaşamında esneklik sağlayan bu programın öğrencilere iş yaşamına hazırlıkta sağladığı avantajlar rahatlıkla anlaşılıyor. Sürekli yeni koşullara uyum sağlamayı gerektiren çağdaş iş yaşamına yönelik olarak yapılacak en iyi hazırlık, eğitim ve öğretim yaşamında da yeni koşullara uyum deneyimini yaşamak olacaktır.

Uyum Yeteneği: Uyum yeteneğinin geliştirilmesi de yine iş yaşamına hazırlıkta önemli bir yer tutmaktadır. Günümüzde iş yaşamında başarının temel belirleyicileri yabancı bir ülkede çalışabilme, oranın kültürüne uyum sağlayabilme, gelişmiş düzeyde yabancı dil bilgisi gibi yetileri içermektedir. Mezuniyet sonrasında uzun süre aynı işi yapacağınızdan emin olsanız dahi, bu iş kapsamında da yabancı kültürlerle diyaloga girmeniz gerekeceğinden, sosyal uyum yeteneğinizi geliştirmeniz bakımından Erasmus size paha biçilmez bir fırsat sunuyor.

Olgunluk: Bir başka ülkede yaşamak ve çalışmak, oranın idari işleyişleri ve bürokrasisi ile uğraşmak, onlarca form doldururken Avrupa bürokrasisiyle de tanışmak ve tüm bu süreçleri başarıyla tamamlamak kendinize olan güveninizi artıracak, yaşadığınız tecrübeler olgunlaşmanıza son derece değerli katkılarda bulunacak.

Kariyer: Esneklik kavramıyla daha yükseköğretim sürecinde tanışarak uyum yeteneğinizi geliştirdikten ve gerekli olgunluk düzeyine ulaştıktan sonra, iş yaşamına girişte ne gibi avantajlarınızın olacağı açık. Yurtdışında kazanacağınız tecrübelerle özgeçmişinize ekleyeceğiniz yeni satırlar, mezuniyet sonrası atılacağınız iş yaşamını da yeni sayfalarla zenginleştirecektir.

PROGRAMIN AMACI

Programın amacı Avrupa’da yüksek öğretimin kalitesini artırmak ve Avrupa boyutunu güçlendirmektir. Bu hedef, Avrupa’nın değişik ülkelerindeki iyi uygulamaları Avrupa’nın bütününün istifadesine sunmak olarak özetlenebilir. Erasmus programı, belirtilen amaçları; üniversiteler arasında ülkelerarası işbirliğini teşvik ederek, öğrencilerin ve eğitimcilerin Avrupa’da karşılıklı değişimini sağlayarak ve programa katılan ülkelerdeki çalışmaların ve alınan derecelerin akademik olarak tanınması ve şeffaflığın gelişmesine katkıda bulunarak gerçekleştirmeye çalışmaktadır

AKTS

 

AKTS Kullanıcı Rehberi

Bologna Süreci Uygulama Raporu


AKTS(ECTS) Nedir?

Avrupa Kredi Transfer Sistemi

Erasmus programı kapsamında desteklenen bir başka etkinlik alanını oluşturan Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) bir akademik denklik sistemi olup, temel amacı farklı ülkelerin eğitim kurumlarında öğrenim gören değişim öğrencilerinin aldıkları derslerin sonuçlarının olabildiğince adil bir biçimde ilgili kurumlarca karşılıklı olarak tanınmasını sağlamaktır. Bu sistemin uzun vadeli amacı ise, kredi ve notlandırma konularında Avrupa çapında standartlaşmayı sağlamak, böylelikle Avrupa bütünleşmesinin eğitim boyutunu güçlendirmektir.

Bu bakımdan Avrupa Kredi Transfer Sistemi, yüksek öğrenim alanında Avrupa çapında geçerli bir “ortak dil” olarak nitelendirilmektedir. Akademisyenler derslere AKTS kredisi verirken derslerin içeriklerini de gözden geçirmek durumda kalmaktadırlar çünkü AKTS prensiplerine göre derslerini yeniden kredilendirirken öğrencinin çalışma süresini, dersin zorluğunu, öğrenim hedeflerini ve dersin öğrenciye olan mesleki katkısını göz önünde bulundurmak zorundadırlar. Bu zorunlulukta derslerin içeriklerinin yenilenmesine ve dolayısıyla eğitim kalitesinin artmasına yol açmaktadır.

AKTS(ECTS) Nasıl Uygulanır?

  • AKTS Nasıl Uygulanır?
    AKTS’nin uygulanmasında şu temel araçlardan yararlanılır
  • Eğitim Kılavuzu (AKTS Bilgi Paketi): Üniversiteler tarafından gerek merkezi düzeyde, gerekse fakülte ve bölümler düzeyinde ilgili kişilerin katılımıyla ortaklaşa hazırlanan Eğitim Kılavuzu yabancı ülkedeki bir öğrencinin ihtiyaç duyabileceği tüm akademik ve sosyal bilgileri içereceğinden AKTS ve uygulanışı konusunda da ayrıntılı bilginin bulunması gerekmektedir. Ayrıca öğrenci değişim programlarına katılan bölümlerin her birinin tüm dersler için derslerin işlenişini, AKTS kredilerini, derslerin içeriği ve diğer gerekli bilgileri bu kılavuza eklemeleri gerekmektedir.
  • Başvuru Formu (Application Form): Başvuru formu, değişim programından yararlanmak isteyen öğrenci tarafından doldurulur, öğrencinin akademik ve sosyal yetkinliği ile ilgili fikir sahibi olunmasını sağladığından öğrencinin değişime uygun olup olmadığı hakkında ön bilgi verir .
  • Öğrenim Anlaşması (Learning Agreement): Öğrenim Anlaşması, öğrenci, kendi kurumu ve değişim öğrencisi olarak bulunacağı kurum arasında yapılan üçlü anlaşmadır. Öğrenim Anlaşması öğrencinin değişim için gittiği üniversitede aldığı derslerin kendi üniversitesine döndüğü zaman sayılmasını sağlar .
  • AKTS Transkripti: AKTS Transkripti değişim öğrencisinin yurtdışına gitmeden önceki ve döndükten sonraki başarı durumunu gösteren bilgileri içerir. Öğrencinin yurtdışında aldığı derslerin kredi değerleri ve başarı durumu hem yerel notlandırma ve kredi sistemine göre, hem de AKTS’nin standart sistemine göre belirlenip transkripte işlenir.

AKTS Notlandırma Sistemi

Avrupa Kredi Transfer Sistemi uygulamada iki temel alana ayrılmaktadır:

AKTS Kredisi:
Bu konu AKTS’ in belkemiğini oluşturmaktadır. Buna göre AKTS’ ye katılacak tüm kurumlar için göz önünde bulundurulması gereken temel kural, bir akademik yılda alınması gerekli tüm derslerin kredilerinin toplamının 60 olması zorunluluğudur. Bu durumda yarıyıl başına alınması gereken zorunlu derslerin kredi olarak karşılığı 30 olacaktır. Bu noktada önemli bir diğer husus da kredi miktarının belirlenmesinde temel alınacak ölçütün ‘iş yükü’ olduğudur. Bir dersin iş yükü şu etkenler aracılığıyla belirlenir: haftalık ders saati sayısı, seminerler, pratiğe yönelik çalışmalar, alan çalışmaları, araştırma projeleri, bitirme tezi, evde ya da kütüphanedeki bireysel çalışma.

Herhangi bir dersin kredi miktarının belirlenmesinde bu ölçütlerin tamamından yararlanacağından, örneğin haftalık ders saati görece az olan bir ders evde ya da kütüphanede çok çalışıp araştırma yapmayı gerektiriyorsa kredi değeri haftalık ders saati daha çok olan bir dersten daha yüksek olabilir. Yani asıl önemli olan, ders yüküyle orantılı olarak dersin kredisi belirlenirken mümkün olduğunca adil davranmaktır.

AKTS Notlandırma Sistemi:
Yüksek öğrenim alanındaki değişim programlarının uygulanmasında en çok karşılaşılan güçlüklerden biri öğrencinin başarısının farklı ülkelerin eğitim kurumlarında farklı ölçeklerle değerlendirilmesi, dolayısıyla zaman zaman öğrencilerin ülkelerinde döndüklerinde mağdur olmalarıdır. Bu sorunu aşmak üzere notlandırmada şeffaflığı amaçlayan bir sistem oluşturulmuştur. Buna göre aşağıdaki tabloda gösterilen değerler üzerinde anlaşılmıştır.

Aşağıdaki tablodaki notlandırma sistemi yükseköğretim kurumlarının kendi notlandırma sistemlerine müdahaleyi amaçlamamakta, yükseköğretim kurumları AKTS notlandırma sistemini nasıl uygulayacaklarına kendileri karar vermektedirler.

Tablo 5: AKTS Notlandırma Sistemi

 AKTS Derecesi  Tahmini Öğrenci Derecesi  Tanım
              A                10 Mükemmel
              B                25 Çok İyi
              C                30 İyi
              D                25 Başarılı
              E                10 Yeterli
              FX Kaldı
              F Kaldı

Bu temel derecelendirme sistemi karşısında diğer Avrupa ülkelerinin ulusal notlandırma sistemleri ise aşağıda verilmiştir:

Tablo 6: Avrupa Ülkelerinin Ulusal Notlandırma Sistemi

Ülkeler
Almanya 5 4 3 2 1
Avusturya 5 4 3 2 1
Belçika 0-9 10 11-13 14-16 17-18 19-20
Danimarka 0-5 6 7 8,9 10,11 12,13
Finlandiya 1 1 ½ 2 2, 2½ 3
Fransa 7-9 10 12 14 16
Yunanistan 1-4 5 6 7 8,9 10
İngiltere fail Third pass Lower 2nd 1
İtalya 1-5 18-24 25,26 27-29 30 30 lode
İrlanda fail pass 3rd 2nd / II 2nd /I I
Hollanda 1-5 6 6 ½,7 7½,8 9,10
Norveç 4,01-6,0 3,26-4,0 5,51-3,25 1,51-2,5 1,0-1,5
Portekiz 1-9 10,11 12,13 14,16 17,18 19,20
İspanya** 0-5

5-7

7-9 9-10
İsveç

underkänt

godkänt

godkänt

välgodkänt

velgodkänt

İsviçre 4- 4 5 6
 Yaklaşık Değer
AKTS
Derecesi
F
Kaldı
E
Yeterli
D
Başarılı
C
İyi
B
Çok İyi
A
Mükemmel
Aralık* 10% 25% 30% 25% 10%

*Bu notları başaran öğrencilerin yüzdesi.
**İspanya için yüzdeler farklıdır.

AKTS’nin uygulanmasında ve yorumlanmasında bazı sorunlar mevcuttur. Avrupa’ da birçok ülkede kredi sisteminin olmaması ve AKTS sayesinde krediyle tanışmaları, yüksek öğrenim sistemleri, notlandırma ve değerlendirme sistemleri arasındaki farklılıklar AKTS’ nin benimsenmesi ve uygulanabilmesi önünde ciddi engeller oluşturmaktadır. Ne varki Bologna Deklerasyonunda 2010 yılına kadar belirlenen hedefler doğrultusunda AKTS’ nin uygulamasının yaygınlaştırılması, lisan eğitiminin 4 yıldan 3 yıla düşürülmesi, derecelerin tanınabilmesi için geliştirilen Diploma Eki, eğitim sistemlerinin uyumlaştırılması ve karşılaştırılabilir olması AKTS’nin yaygınlaştırılması için yapılan ciddi çalışmalardandır.

Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği

Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği kurumlararası anlaşmalar dahilinde yapılabilmektedir. Öğrenim Hareketliliği yalnızca birbiri ile anlaşması olan kurumlar arasında gerçekleştirilebilmektedir.

 

Erasmus+ Öğrenim Hareketliliğinden Kimler Faydalanabilir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ya da başka ülkelerin vatandaşı olmakla beraber Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde örgün eğitim/ikinci öğretim kademelerinin herhangi birinde (önlisans, lisans veya lisansüstü) bir yükseköğretim programına kayıtlı, tam zamanlı öğrenci olmalıdır.

Tam zamanlı öğrenci, değişimden yararlandığı dönemde 30 AKTS ders yükü olan öğrencidir.

Alttan dersinin kalmış olması, okulu uzatmış olması ya da disiplin cezası olması gibi durumlar öğrencinin Erasmus+ Öğrenim/Staj Faaliyetine başvurmasına engel teşkil etmez.

DOKÜMANLAR
Erasmus Giden Öğrenci Öğrenim Checklist
Erasmus Giden Öğrenci Öğrenim İş Akış Şeması
Learning Agreement for Study
Confirmation of Stay – Katılım Belgesi

Erasmus+ Staj Hareketliliği

Erasmus+ Staj Hareketliliği Faaliyeti Nedir?

Erasmus+ Staj Hareketliliği için önceden imzalanmış bir kurumlararası anlaşma olması şartı yoktur. Staj faaliyetine başvuracak öğrencilerin staj yapacakları kurumu kendilerinin bulmaları gerekmektedir.

Staja ev sahipliği yapacak kuruluşlar; işletmeler, eğitim merkezleri, araştırma merkezleri ve işletme tanımına uygun diğer kuruluşlar olabilir. Ancak; Avrupa Birliği Kurumları ile Avrupa Birliği (Topluluk) Programlarını yürüten kuruluşlar bu faaliyet kapsamında ev sahipliği yapamazlar.

Erasmus+ Staj Hareketliliğinden Kimler Faydalanabilir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ya da başka ülkelerin vatandaşı olmakla beraber Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde örgün eğitim/ikinci öğretim kademelerinin herhangi birinde (önlisans, lisans veya lisansüstü) bir yükseköğretim programına kayıtlı, tam zamanlı öğrenci olmalıdır.

Staj hareketliliğine başvuracak öğrencilerin seçildikleri dönemde üzerlerinde 30 AKTS’lik ders yükü olması şartı aranmaz.

Alttan dersinin kalmış olması, okulu uzatmış olması ya da disiplin cezası olması gibi durumlar öğrencinin Erasmus+ Öğrenim/Staj Faaliyetine başvurmasına engel teşkil etmez.

DOKÜMANLAR
Davet Mektubu Nasıl Olmalı?
Learning Agreement for Traineeship
Erasmus Giden Öğrenci Staj Checklist
Erasmus Giden Öğrenci Staj İş Akış Şeması

Kısa Dönem Doktora Staj Hareketliliği

 

Erasmus+ projesi kapsamında doktora öğrencilerine kısa süreli staj yapma imkânı sağlayan bir faaliyet türüdür.

Kısa Dönem Doktora Staj Hareketliliği; sadece doktora öğrencilerine yönelik olması, hibe destek tutarları ve asgari-azami faaliyet süreleri dışında, Erasmus+ Staj Hareketliliğiyle benzer çerçevede yürütülen bir faaliyet türüdür.

Kısa dönem doktora staj hareketliliği 5 günden kısa, 30 günden uzun olamaz.

Öğrencilerin staj süreleri hesaplanırken, haftasonuna denk gelen günler de toplam staj süresinin bir parçası olarak dikkate alınır.

  BAŞVURU

 Kimler Başvurabilir?

Aşağıdaki kriterleri karşılayan öğrenciler, Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Erasmus+ öğrencisi olmaya uygundur:

  1. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin ilgili akademik bölümü ile öğrencinin üniversitesi arasında imzalanmış geçerli bir kurumlar arası anlaşma olmalıdır.
  2. Öğrenciler, kendi üniversitelerinde en az bir akademik yılı tamamlamış olmalıdır.
  3. Öğrenciler, üniversitemiz tarafından belirlenen dil yeterlilik şartlarını karşılamalıdır.
  4. Öğrenciler, kendi üniversiteleri tarafından resmi olarak aday gösterilmelidir.
  5. Başvuru, belirlenen son tarihe kadar tamamlanmalıdır.
Süreç ve Detayları

Başvuru Süreci

Seçilmiş Öğrencilerin Aday Gösterilmesi:

Tüm öğrenciler, kendi üniversitelerindeki Erasmus+ koordinatörlükleri tarafından aday gösterilmelidir. Aday gösterme belgesi (indirmek için tıklayın) doldurulmalı ve erasmus.incoming@deu.edu.tr adresine gönderilmelidir.

  • Güz yarıyılı için 15 Temmuz
  • Bahar yarıyılı için 01 Aralık

Kayıt:
Aday gösterilen öğrenciye, üniversitemizin Uluslararası Akademik İlişkiler Koordinatörlüğü’nden kayıt bağlantısı gönderilecektir. Kayıt için gerekli belgeler şunlardır:

  • İngilizce Not Döküm Belgesi
  • İmzalı Öğrenim Belgesi (OLA)
  • Bir adet vesikalık fotoğraf
  • Pasaport (Türkiye’de kalınacak sürenin sonuna kadar geçerli olduğundan emin olun.)
  • Dil Yeterlilik Belgesi (İkili anlaşmada aksi belirtilmediği takdirde en az B1 seviyesinde olmalıdır.)

Önemli Uyarı: OLA için ders seçimi, online ders kataloğu kullanılarak ve öğrenciye atanan akademik koordinatörün (detayları kayıt epostasında gönderilecektir.) danışmanlığında yapılmalıdır.

Davet/Kabul Mektubu:
Son tarihe (Güz yarıyılı için 15 Ağustos, Bahar yarıyılı için 01 Ocak) kadar gerekli tüm belgeleri teslim eden ve kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, Uluslararası Akademik İlişkiler Koordinatörlüğü’müzden resmi bir davet/kabul mektubu alacaktır. Bu belge, vize başvurusu işlemleri için kullanılabilir.

Akademik Bilgiler:

Adaylık, kayıt ve hareketlilik sırasında ihtiyaç duyabileceğiniz bazı akademik kaynaklar ve belgeler şunlardır:

Türkçe Dil Kursu:
Türkçe Kursu, bir dönem boyunca her cuma (yarım gün) ücretsiz olarak tüm Erasmus Değişim Öğrencilerine verilmektedir. Öğrenciler 100 puan üzerinden 70 puan aldıkları takdirde kurs sonunda 3 AKTS ve bir sertifika alırlar.

Oryantasyon Buluşması:
Oryantasyon haftası, yarıyıl başlamadan bir hafta önce gerçekleştirilir. Katılım zorunlu değildir ancak şiddetle tavsiye edilir.

 

Pratik Bilgiler

Vize ve İkamet İzni

Vize:
Erasmus+ öğrencileri, bu resmi bağlantı aracılığıyla Türkiye’ye gelmeden önce mevcut vize gerekliliklerini kontrol etmelidir:
 https://www.mfa.gov.tr/visa-information-for-foreigners.en.mfa

Sağlık Sigortası:

  • Öğrenciler kendi ülkelerinden sigorta kullanmak isterlerse, sigorta sağlayıcısının Türkiye’de sözleşmeli bir ofisi veya temsilcisi olmalıdır.
  • Türkiye’nin belirli ülkelerle (örneğin Almanya, Çek Cumhuriyeti) ikili Sosyal Güvenlik Anlaşmaları bulunmaktadır. Bu gibi durumlarda öğrenciler yerel sosyal güvenlik ofislerinden “Sağlık Sigortası Hak Sahipliği Belgesi” alabilir ve geldikten sonra Türkiye Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) onaylatabilirler.

Güncel ülke listesi

  • Öğrenciler ayrıca varıştan sonra yerel Türk sigorta acentelerinden sağlık sigortası satın alabilirler. ESN rehber öğrencileri size bu süreçte yardımcı olacaktır.
    Not: İkamet izni başvurusu için geçerli bir sağlık sigortası poliçesi zorunludur.

İkamet İzni:
Türkiye’de 90 günden fazla kalan tüm Erasmus+ öğrencileri, giriş tarihinden itibaren bir ay içinde şu adresten Kısa Dönem İkamet İzni başvurusunda bulunmalıdır:
https://e-ikamet.goc.gov.tr/
Ayrıntılı bilgi için:

Muafiyetler: Türk vatandaşı (çift uyruklular dahil) veya Alman Mavi Kartı olan öğrencilerin oturma izni başvurusunda bulunmaları gerekmez.

Oturma İzinleri ile ilgili SSS:
https://en.goc.gov.tr/residence-

Not: Oturma izni başvuru süreci, Uluslararası Akademik İlişkiler Ofisi gözetiminde ve oryantasyon haftası boyunca ESN Öğrenci Topluluğu’nun desteğiyle yürütülür.

Konaklama

Öğrenci Kimlik Kartı
Öğrenci kimlik kartları, Uluslararası Akademik İlişkiler Ofisi tarafından oryantasyon sırasında sağlanacaktır. Bu kartlar üniversite binalarına, kantinlere, spor tesislerine ve kütüphanelere erişim için gereklidir. Ayrıca toplu taşıma, sinema/tiyatro ve sosyal etkinliklerde öğrenci indirimlerinden yararlanmak için sunulmalıdır.

Erasmus Öğrenci Ağı (ESN)

Gelen her öğrenciye ESN Topluluğundan bir rehber atanır. Rehberler varıştan önce öğrencileriyle iletişime geçer ve konaklamaları boyunca onlara yardımcı olurlar. Sorularınıziçin iletişime geçin: esndeu@esnturkey.org

Ders Verme Hareketliliği
Başvuru
  • Öğretim üyeleri, “Dr.” ünvanına sahip araştırma görevlileri ve ders veren öğretim görevlileri başvuruda bulunabilir.
  • Her proje dönemi için Uluslararası Akademik İlişkiler sayfasından duyuru yayınlanmakta ve başvuru tarihleri ile başvuru kriterleri bu duyuruda yayınlanmaktadır. Başvuru duyurularına Erasmus+ KA131 Duyurularından ulaşabilirsiniz.
  • Ders verme hareketliliği için faaliyet gerçekleştirilecek kurumla ilgili bölüm/programı kapsayan bir Erasmus+ anlaşmasının hareketlilik başlamadan önce imzalanmış olması zorunludur. Güncel anlaşma listesine bu linkten ulaşabilirsiniz. Bölümünüzün var olan anlaşması linkteki tabloda veya başvuru sisteminde görünmüyor ise agreement@deu.edu.tr adresinden bizimle irtibata geçmenizi rica ederiz.
  • Her proje dönemi için kontenjanlar Ulusal Ajans tarafından Üniversitemize aktarılan bütçe doğrultusunda ilgili projenin başvuru duyurusunda ilan edilmektedir.

 

  • Hareketliliğe Başlamadan Önce Yapılması Gerekenler
  • Aşağıdaki belgeleri dosyanızın açılması için tek bir mail ile staffmobility@deu.edu.tr adresine göndermenizi rica ederiz:
  1. Davet Mektubu: Karşı kurum tarafından verilen, üzerinde başvuru yapan personelin isminin ve değişim tarihlerinin belirtildiği, antetli kağıda yazılmış, imzalı ve mühürlü (veya elektronik imzalı) davet mektubu
  2. Ders Verme Hareketliliği Anlaşması: Bu linkten belgeyi indirerek kendiniz doldurduktan sonra Erasmus+ Koordinatörü, Bölüm Başkanı veya Dekan imzası ile birlikte karşı kuruma iletmeniz gerekmektedir. Karşı kurumun da imzaladığı nihai belge gönderilmelidir.
  3. Yurtdışı Görevlendirme: Görevlendirme belgenizde ne maksat ile gönderileceği kısmına “Erasmus Ders Verme Hareketliliği” yazılmalıdır. Görevlendirme “Yolluklu-Yevmiyeli” olarak çıkartılmalı ve masrafın nereden karşılanacağı kısmına “Kurum Dışından (Erasmus)” yazılmalıdır. Görevlendirmenizin yurtdışında kalacağınız süreyi kapsaması gerekmektedir.
  4. Euro Hesap Cüzdanı: Ziraat Bankası’ndan Vadesiz Euro Hesap Cüzdanı fotokopinizi, internet bankacılığında isminizin, hesap numaranızın ve IBAN numaranızın göründüğü bir ekran görüntüsünü gönderebilirsiniz.
  5. Seyahat Bileti: Seyahat biletinizin veya rezervasyonunuzun bir kopyasını gönderebilirsiniz.

** Tüm evraklarınızın Koordinatörlüğümüze iletilmesini takiben dosyanız açılacak ve hibe sözleşmeniz hazırlanarak imza için tarafınıza randevu verilecektir.

 

  • Hareketlilik Sonrası Yapılması Gerekenler
  • Aşağıdaki belgeleri dosyanızın kapatılması için tek bir mail ile staffmobility@deu.edu.tr adresine göndermenizi rica ederiz:
  1. Seyahat Bileti: Gidiş ve dönüşünüze ait biniş kartlarınızın bir kopyası.
  2. Ders Verme Hareketliliği Katılım Belgesi: Hareketlilikten dönmeden önce karşı kurum tarafından doldurulmuş, imzalanmış ve mühürlü belge.
  3. AB Anketi: Sistem tarafından hareketlilik bitiş tarihinizden sonra otomatik olarak sisteme kayıtlı olan mail adresinize gelen AB Anketini tamamlamanız gerekmektedir. Anketi mail ile iletmeniz gerekmemektedir. Sistem üzerinden anketin tamamlanıp tamamlanmadığı dosya kapatma işlemi sırasında kontrol edilmektedir. Anket tamamlanmadan kalan ödeme gerçekleştirilememektedir.
Eğitim Alma Hareketliliği
Başvuru
  • Eğitim Alma Hareketliliği: Öğretim görevlileri (uygulamalı birim), idari personel ve Erasmus+ programı ile ilgili idari görevi bulunan araştırma görevlileri (Dr. araştırma görevlileri hariç) başvuruda bulunabilir.
  • Her proje dönemi için Uluslararası Akademik İlişkiler sayfasından duyuru yayınlanmakta ve başvuru tarihleri ile başvuru kriterleri bu duyuruda yayınlanmaktadır.
  • Başvuru duyurularına Erasmus+ KA131 Duyurularından ulaşabilirsiniz.
  • Eğitim Alma hareketliliği için faaliyet gerçekleştirilecek kurumla anlaşma olması zorunlu değildir.
  • Her proje dönemi için kontenjanlar Ulusal Ajans tarafından Üniversitemize aktarılan bütçe doğrultusunda ilgili projenin başvuru duyurusunda ilan edilmektedir.

 

  • Hareketliliğe Başlamadan Önce Yapılması Gerekenler
  • Aşağıdaki belgeleri dosyanızın açılması için tek bir mail ile staffmobility@deu.edu.tr adresine göndermenizi rica ederiz:
  1. Davet Mektubu: Karşı kurum tarafından verilen, üzerinde başvuru yapan personelin isminin ve değişim tarihlerinin belirtildiği, antetli kağıda yazılmış, imzalı ve mühürlü (veya elektronik imzalı) davet mektubu.
  2. Eğitim Alma Hareketliliği Anlaşması: Bu linkten belgeyi indirerek kendiniz doldurduktan sonra Birim Amiriniz, Erasmus+ Koordinatörü, Bölüm Başkanı veya Dekan imzası ile birlikte karşı kuruma iletmeniz gerekmektedir. Karşı kurumun da imzaladığı nihai belge gönderilmelidir.
  3. Yurtdışı Görevlendirme: Görevlendirme belgenizde ne maksat ile gönderileceği kısmına “Erasmus Eğitim Alma Hareketliliği” yazılmalıdır. Görevlendirme “Yolluklu-Yevmiyeli” olarak çıkartılmalı ve masrafın nereden karşılanacağı kısmına “Kurum Dışından (Erasmus)” yazılmalıdır. Görevlendirmenizin yurtdışında kalacağınız süreyi kapsaması gerekmektedir.
  4. Euro Hesap Cüzdanı: Ziraat Bankası’ndan Vadesiz Euro Hesap Cüzdanı fotokopinizi, internet bankacılığında isminizin, hesap numaranızın ve IBAN numaranızın göründüğü bir ekran görüntüsünü gönderebilirsiniz.
  5. Seyahat Bileti: Seyahat biletinizin veya rezervasyonunuzun bir kopyasını gönderebilirsiniz.

** Tüm evraklarınızın Koordinatörlüğümüze iletilmesini takiben dosyanız açılacak ve hibe sözleşmeniz hazırlanarak imza için tarafınıza randevu verilecektir.

 

  • Hareketlilik Sonrası Yapılması Gerekenler
  • Aşağıdaki belgeleri dosyanızın kapatılması için tek bir mail ile staffmobility@deu.edu.tr adresine göndermenizi rica ederiz:
  1. Seyahat Bileti: Gidiş ve dönüşünüze ait biniş kartlarınızın bir kopyası.
  2. Eğitim Alma Hareketliliği Katılım Belgesi: Hareketlilikten dönmeden önce karşı kurum tarafından doldurulmuş, imzalanmış ve mühürlü belge.
  3. AB Anketi: Sistem tarafından hareketlilik bitiş tarihinizden sonra otomatik olarak sisteme kayıtlı olan mail adresinize gelen AB Anketini tamamlamanız gerekmektedir. Anketi mail ile iletmeniz gerekmemektedir. Sistem üzerinden anketin tamamlanıp tamamlanmadığı dosya kapatma işlemi sırasında kontrol edilmektedir. Anket tamamlanmadan kalan ödeme gerçekleştirilememektedir.
  1. KA131 (Program ile ilişkili ülkeler ile)

 

2025-2026 AKADEMİK YILI ERASMUS+ (2025 projesi) STAJ HAREKETLİLİĞİ (KA131) YERLEŞTİRME SONUCU DUYURUSU

7 Mayıs 2025
Değerli Öğrencilerimiz, 2025-2026 yılı Erasmus+ Staj Hareketliliği başvuruları değerlendirilmiş olup, lisans ve lisansüstü öğrencileri için ayrı ayrı olmak üzere iki...
Devamı

2025–2026 Akademik Yılı Erasmus+ Öğrenim Hareketliliğinden Hibesiz olarak Yararlanmak isteyen Yedek Aday Öğrenciler İçin Önemli Duyuru

5 Mayıs 2025
📢 2025–2026 Akademik Yılı Erasmus+ Öğrenim Hareketliliğinden Hibesiz olarak Yararlanmak isteyen Yedek Aday Öğrenciler İçin Önemli Duyuru Değerli Öğrencilerimiz, 18...
Devamı

2025-2026 AKADEMİK YILI ERASMUS+ (2025 projesi) ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ (KA131) YERLEŞTİRME SONUCU DUYURUSU (İtiraz süreci sonrası – 18.04.2025 tarihli güncel liste)

18 Nisan 2025
2025-2026 AKADEMİK YILI ERASMUS+ (2025 projesi) ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ (KA131) YERLEŞTİRME SONUCU DUYURUSU (İtiraz süreci sonrası – 18.04.2025 tarihli güncel liste)...
Devamı

Erasmus+ Personel Hareketliliği Başvuru Sonuçları

18 Nisan 2025
Değerli Personelimiz, Erasmus+ Personel Hareketliliği kapsamında 4 ayrı proje için yapılan başvurular değerlendirilmiş olup sonuçlarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz: Erasmus+ 2024...
Devamı

2025-2026 AKADEMİK YILI ERASMUS+ (2025 projesi) ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ (KA131) YERLEŞTİRME SONUCU DUYURUSU

10 Nisan 2025
2025-2026 AKADEMİK YILI ERASMUS+ (2025 projesi) ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ (KA131) YERLEŞTİRME SONUCU DUYURUSU Değerli Öğrencilerimiz, Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği (2025 proje yılı...
Devamı

2025-2026 Erasmus+ Başvuru Takviminde Güncelleme

28 Mart 2025
2025 -2026 AKADEMİK YILI ERASMUS+ ÖĞRENİM VE STAJ HAREKETLİLİĞİ (KA131) BAŞVURU SÜRECİ TAKVİMİ (Güncelleme tarihi: 28.03.2025) 2025 -2026 AKADEMİK YILI...
Devamı

DEÜ YDY Erasmus Yabancı Dil Sınavı Sonuçları

20 Mart 2025
DEÜ YDY Erasmus Yabancı Dil Sınavı (İngilizce-Almanca-Fransızca) Sonuçları Erasmus+ Değişim Programı başvurularına yönelik olarak DEÜ Yabancı Diller Yüksekokulu’nun (YDY) 14-15...
Devamı

Erasmus+ KA131 2024 Projesi Personel Ders Verme ve Eğitim Alma Hareketliliği Duyurusu

12 Mart 2025
Erasmus+ KA131 2024 Projesi Personel Ders Verme Hareketliliği Duyurusu Erasmus+ KA131 2024 Projesi Personel Eğitim Alma Hareketliliği Duyurusu
Devamı

Erasmus+ KA131 2024 Projesi Frigya Konsorsiyumu Personel Ders Verme Hareketliliği Duyurusu

12 Mart 2025
Erasmus+ KA131 2024 Projesi Frigya Konsorsiyumu Personel Ders Verme Hareketliliği Duyurusu Erasmus+ KA131 2024 Projesi Frigya Konsorsiyumu Personel Eğitim Alma...
Devamı

Erasmus+ KA131 DEUZEM Konsorsiyumu 2023 Projesi Eğitim Alma Hareketliliği Başvuru Sonuçları

26 Şubat 2025
Erasmus+ KA131 DEUZEM Konsorsiyumu Eğitim Alma Hareketliliği” başvuruları sonuçlanmıştır. Başvuru sonuçlarına bu linkten ulaşabilirsiniz
Devamı

2025-2026 AKADEMİK YILI ERASMUS+ ÖĞRENİM VE STAJ HAREKETLİLİĞİ (KA131) BAŞVURU DUYURUSU

31 Ocak 2025
Tüm öğrencilerimiz için 2025-2026 Akademik Yılı Erasmus+ KA131 Öğrenim ve Staj (Öğrenci) Hareketliliği başvuruları 19/02/2025 tarihinde başlayacaktır. Erasmus+ KA131 Öğrenim...
Devamı

Erasmus+ KA131 DEUZEM Konsorsiyumu Personel Hareketliliği İlanı

30 Ocak 2025
Erasmus+ KA131 DEUZEM Konsorsiyumu Personel Hareketliliği Başvuruları 31/01/2025 tarihinde başlayacaktır. Personel Eğitim Alma Hareketliliği başvuru koşullarına ve detaylara  bu linkten ulaşabilirsiniz.
Devamı

Erasmus+ KA131 Frigya Konsorsiyumu Personel Hareketliliği İlanı

28 Ocak 2025
Erasmus+ KA131 Frigya Konsorsiyumu Personel Hareketliliği Başvuruları başlamıştır. Personel Ders Verme Hareketliliği başvuru koşullarına ve detaylara   bu linkten ulaşabilirsiniz. Personel...
Devamı

2024 Yılı Erasmus+ Personel Hareketliliği Sonuç Duyurusu

9 Eylül 2024
Ders Verme Hareketliliği 2023 Projesi Sonuçları Eğitim Alma Hareketliliği 2023 Projesi Sonuçları Not: Hibeli olarak hareketliliğini gerçekleştirmeye hak kazanan personelin...
Devamı

2024 Yılı Erasmus+ (KA131) Projesi Öğrenim ve Staj Hareketliliği için Hibe Durumu Hakkında Güncel Açıklama ile (Hibesiz) Ek Yerleştirme Duyurusu

19 Ağustos 2024
Değerli öğrencilerimiz, Koordinatörlüğümüz internet sayfasındaki “Erasmus+ Duyuruları” başlığı altında yer alan 26 Nisan 2024 tarihli “2024-Akademik Yılı Erasmus+ (2024 projesi)...
Devamı

Erasmus+ Personel Eğitim Alma ve Ders Verme Hareketliliği Başvuruları (2023 Proje Dönemi)

13 Haziran 2024
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ KA131 ERASMUS+ PERSONEL DERS VERME VE EĞİTİM ALMA HAREKETLİLİĞİ BAŞVURU DUYURUSU BAŞVURU TAKVİMİ Online Başvuru Süreci(Başlangıç / Bitiş Tarihi) 05 Temmuz 2024 – 28 Temmuz 2024 (saat 16:00) Başvuru Linki...
Devamı

2024-2025 Akademik Yılı Erasmus Staj Hareketliliği Yerleştirme Sonuçları

3 Haziran 2024
2024-2025 AKADEMİK YILI ERASMUS+ (2024 projesi) STAJ HAREKETLİLİĞİ YERLEŞTİRME SONUCU DUYURUSU LİSANS öğrencileri Erasmus Staj Sonuç Listesi için TIKLAYINIZ LİSANSÜSTÜ...
Devamı

2024-2025 Akademik Yılı Erasmus Öğrenim Hareketliliği NİHAİ Yerleştirme Sonuçları

2 Mayıs 2024
2024-2025 Akademik Yılı Erasmus (2024 projesi) Öğrenim Hareketliliği NİHAİ Yerleştirme Sonuçları Hakkında Duyuru NİHAİ Sonuç Listesi için TIKLAYINIZ… Değerli Öğrencilerimiz,...
Devamı